21 - 26 Mayıs haftası
Haftanın filmleri ve sunumları, Paneller, Sessiz Perşembe, Sinema ve Tarih Seminerleri...
Hayalet Fayton (Körkarlen)
Özgün adı İsveççede faytoncu anlamına gelen Hayalet Fayton İskandinavya’da 1921 Yılbaşı Gecesi gösterime girer ve yeni kurulan Svensk Filmindustri’nin ilk yapımı olur. Film, Edebiyat alanında Nobel Ödülü kazanan ilk kadın olan Selma Lagerlöf’ün 1912 tarihli romanının uyarlamasıdır. Lagerlöf ve Sjöström’ün dördüncü işbirliği olmasına karşın sinema tarihine geçen, bu uyarlama olur. Filmin geriye dönüşlerle ilerleyen yapısı içinde gelişen pişmanlık duygusu yer yer Charles Dickens’ın A Christmas Carol’ını andırır.
🎵 Filme perdeli ve perdesiz gitarlarda Mert Pekduraner, davulda Nihal Saruhanlı, yaylı tamburda Muaz Ceyhan, bas gitarda Eren Dilli eşlik edecekler.
*Sessiz Perşembe programına desteklerinden dolayı Kurukahveci Mehmet Efendi’ye teşekkür ederiz.








Sözlü Tarih Yöntemiyle Sinemaya Bakmak: İmroz/Gökçeada’da Sinemacılık ve Seyir Deneyimleri
Son yıllarda "Yeni Sinema Tarihi" çalışmaları bağlamında, sinema tarih yazımının önemli bir dönüşüm içinde olduğu gözlenmektedir. Araştırmacılar, sinema deneyiminin mekânsal ve toplumsal koşullarını ele almakta ve sinemanın toplumsal ve endüstriyel konumunu çevreden merkeze doğru bir bakış açısıyla tartışmaktadır.
Bu doğrultuda, seminerde, 1950’li yıllardan itibaren İmroz/Gökçeada’daki sinema pratikleri ve Rumların seyir deneyimlerine odaklanılacak. 1964 göçünden sonra, Türkiye ve Yunanistan arasındaki sinemanın rolü sosyo-kültürel ve tarihsel boyutlarıyla ele alınacaktır. Özellikle, seyirci-sinema ilişkisinin gelişimi ve sinemanın kimlik inşası ile aidiyet oluşturmada oynadığı rol, sözlü tarih yöntemiyle incelenecektir.
Ayşe Toy Par, Konuşmacı: Ayşe Toy Par, Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde öğretim üyesidir. 2015'te TÜBİTAK Doktora Sonrası Araştırma Bursu ile Montreal Üniversitesi'nde "Türkiye’de erken dönem sinema pratiklerinin Kanada ile karşılaştırılması" adlı projeyi gerçekleştirdi. Erken dönem sinema, sinemada kimlik ve film endüstrisi konularında ulusal ve uluslararası yayınları bulunmaktadır.
Özde Çeliktemel, Moderatör: Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü'nde misafir öğretim üyesi olan Özde Çeliktemel, bu kurumda sinema ve propaganda hakkındaki çalışmalarını sürdürmektedir. Araştırma alanları arasında film arşivleri, erken sinema teknolojisi, eğitici filmler ve savaş filmleri yer almaktadır.
*Katılım için sinemavtarih@gmail.com adresinden kayıt gerekmektedir.
Parajanov ve Ötesi adlı sohbette Abbas Bozkurt, Alin Taşçıyan ve Müge Turan ile birlikte yönetmenin çok kültürlü evrenini ziyaret edeceğiz.
Sergey Parajanov'un hayatından hareketle onu ve sinemasını daha iyi anlayacağımız; ꩜ semboller, 🪶 şiir, 🎨 resim ve 🔱 mitlerle dolu sanatının derinlerine ineceğimiz ve çok kültürlü dünyasında kendimizi bulacağımız bir sohbette buluşuyoruz.
⏳ 25 Mayıs Cumartesi, 15.30
📌 Sinematek/Sinema Evi
Sohbet, yönetmenin Narın Rengi (Sayat Nova, 1969) filminin aynı gün 14.00’daki gösteriminin ardından başlayacaktır.
🎁 Etkinlik ücretsizdir.
🔔 Katılım için rezervasyon gerekmemektedir.
ℹ️ PRATİK BİLGİLER
Sinematek/Sinema Evi biletleri mobilet.com internet adresinden satın alınabilir.
Seanslar: Pazartesi hariç hafta içi 20.00 | Hafta sonu 14.00 ve 18.30
Sinema salonuna yiyecek ve içecek ile girilmemesi rica olunur.
Film başladıktan sonra salona seyirci alınmaz.
7163 sayılı Kanun'un 7. maddesi gereğince sınıflandırılmamış filmler 18+ kabul edildiğinden film gösterimlerine, programda aksi belirtilmedikçe 18 yaş altı sinemaseverlerimiz katılamaz.