Mehmet Açar ile film analizi
8½ filminin 16 Mart Cumartesi 14.00 seansı ardından Mehmet Açar'ın film analizine katılım ücretsizdir
📌 16 Mart Cumartesi
🕑 14.00 - 8½ film gösterimi
🕟 16.30 - Film analizi
Adres: Osmanağa, Hasırcı Sk. No:16, 34714 Kadıköy/İstanbul
Konum: https://bit.ly/sinematek-konum
*Film analizine katılım ücretsizdir.
Yönetmen: Federico Fellini
Senaryo: Federico Fellini, Ennio Flaiano, Tullio Pinelli, Brunello Rondi
Oyuncular: Marcello Mastroianni, Claudia Cardinale, Anouk Aimée
İtalya, Fransa / 1963 / İtalyanca, Fransızca, İngilizce, Almanca / 138 dk. / Siyah Beyaz / Türkçe Altyazılı
Film yapma sürecini ele alan en olağanüstü filmlerden biridir 8½. Yeni filmi üzerinde çalışan bir yönetmenin hikâyesi üzerine kurduğu başyapıtında Fellini zaten son derece kişisel olan yaklaşımını bir adım daha ileri taşıyarak geriye dönüşler, rüya sekansları ve gerçeklik anları arasında coşkuyla gidip gelen bilinç akışı tarzında yepyeni bir dil ortaya koyar. Sonuç, bir sanatçının sanatsal bunalımlarını ele alan epik bir sinema şaheseridir.
Kariyeri boyunca birçok kez Fellini’yle çalışacak olan Marcello Mastroianni, Tatlı Hayat’tan (La dolce vita, 1960) sonraki ikinci ortak çalışmaları olan 8½ ’ta Fellini’nin alter egosunu, yani yönetmen Guido Anselmi’yi canlandırır. Kolayca altından kalkabileceğine inandığı yeni filminin çekimleri sırasında prodüksiyondan özel hayatına türlü sorunla boğuşmak zorunda kalan ve büyük bir yaratım bunalımına giren Guido Anselmi, biraz uzaklaşıp kafasını toplamak için bir kaplıca oteline yerleşir. Burada yalnızca sinema sektörüyle ve sanatla ilişkisini gözden geçirmekle kalmaz, özel hayatı, kadınlarla ilişkileri, bastırılmış duyguları ve nihayet hayatın anlamı üzerine derin düşüncelere dalar.
Fellini yıllar sonra bu filmin kendisi için bir terapi seansı gibi olduğunu söyler ve şöyle devam eder: “Çünkü Guido benim kuşağımdan duyarlı, zeki, tipik bir antikahramanın portresiydi; tüm zaafları ve kaybolmuşluğuyla o zamanın 40’lı yaşlar kuşağından biri, bugün artık işe yaramayan türden biri çünkü bugün ne istediğini tam olarak bilen insanlara ihtiyacımız var.”
İsmini yönetmenin o güne dek çektiği filmlerin sayısından alan film için düşünülen ilk isimlerden biri de “Güzel Karmaşa” anlamına geliyor. Zihinde yer eden ışıltılı bir rüyayı ve büyüleyici bir sirk gösterisini andıran bu güzel film restore edilmiş kopyasıyla Sinematek’te.